Työnohjaus - mitä, miksi ja miten?

Työnohjaus on paikka pysähtyä. Pysähtyä miettimään omaa minää, omaa työtä, työntekemistä ja vuorovaikutusta työssä - milloin olet viimeksi pysähtynyt ko. asioiden äärelle?

Viime viikolla vietettiin ensimmäistä valtakunnallista Työnohjauksen päivää. Kyseessä oli Suomen Työnohjaajat ry:n järjestämä tapahtuma, jonka kautta työnohjausta esiteltiin eri puolilla Suomea monissa tilaisuuksissa. Työnohjaus sai tapahtuman myötä myös mukavasti medianäkyvyyttä. Tärkeää näkyvyyttä tärkeälle asialla, päivän jälkeen varmasti yhä useampi tietää työnohjauksesta enemmän.

Rovaniemellä järjestimme yhteisen tilaisuuden Alaruokasen talolla. Iltapäivän tilaisuudessa esittelimme työnohjausta ja kuulimme käyttäjäkokemuksia. Itse sain ilon ja kunnian avata työnohjauksen maailmaa, aiempi omakohtainen kirjoitus työnohjauksen merkityksestä saa siis nyt tietopohjaisen jatkon - toivon kirjoituksen antavan sinulle lisätietoja mistä työnohjauksesta on kysymys.

Työnohjaus on työhön, työyhteisöön ja omaan työhön liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tarkastelua ja jäsentämistä koulutetun työnohjaajan avulla. Työnohjauksen tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua  työhön ja sen rajojen tunnistamiseen. (Suomen Työnohjaajat ry)

Työnohjaus parantaa työn laatua ja tuottavuutta sekä asiakastyytyväisyyttä, vahvistaa ammatillista identiteettiä, kirkastaa perustehtävää, vähentää poissaoloja ja kehittää johtamista. Lause lupaa paljon, taustalla on tutkimustietoa, joka vahvistaa työnohjauksen vaikuttavuutta. Käyttäjäkokemukset vahvistavat asiaa - tunnetko itse jonkun, jolta voit kysäistä kokemuksia työnohjauksesta?

Työnohjauksessa käsiteltäviä teemoja voidaan listata: oma minä, oma työ, oma työntekeminen ja oma työyhteisö. Käsittelyn keskiössä on siis työ, jota lähestytään eri näkökulmista. Haluaisitko sinä pysähtyä hetkeksi "Minä työntekijänä minun perustehtävässäni" -teeman äärelle?

Joko on aika lähteä liikkeelle?
Työnohjaaja on rinnalla kulkija, matkakumppani. Yksi vertaus kuvaa työnohjaajaa sherpana, joka kulkee vuorelle kiipeävän henkilön mukana. Matkakaveri voi varmistaa oikeaa varustusta, tsempata ja kannustaa kun on kannustuksen paikka. Yhtä lailla tärkeää on kysyä onko aika pysähtyä, odottaa turvallisempaa olosuhdetta jatkaa matkaa? Työnohjaaja on ulkopuolinen taho, joka näkee asiat toisesta näkökulmasta, hahmottaen kokonaisuuden ulkopuolisena toisella tapaa kuin asianosainen. Jokainen tiedämme kuinka omalle asialle ja omille toimintatavoilla voi sokeutua, on tärkeää kuulla aika ajoin ulkopuolisen kysymyksiä ja näkökulmia.

Työnohjaaja ei ole neuvoja, tavoite on vahvistaa ohjattavan omaa asiantuntijuutta. Asiakkaan voimavarat ja osaaminen saattavat olla joskus hukassa, yhteisellä työskentelyllä tavoitteena on kirkastaa ja tukea asiakkaan omaa tietotaitoa sekä oman elämän ja työn hallintaa.

Työnohjaus voidaan jakaa yksilötyönohjaukseen ja ryhmätyönohjaukseen. Yksilötyönohjauksessa voidaan olla esim. seuraavien kysymysten äärellä. Mikä on perustehtäväni? Miten rajaan työtäni? Teenkö niitä töitä, joita minun pitääkin tehdä? Mikä motivoi minua työssäni? Mikä aiheuttaa työssäni kuormittumista? Miten huolehdin omasta työhyvinvoinnistani? Mikä on kokonaishyvinvointini taso? Miten voisin paremmin hallita omaa aikaa ja työtäni? Minä ja työkaverit, miten työkaverit vaikuttavat minuun ja minä heihin? Hektinen arki saattaa viedä meidät mukanaan, emme ehkä muista riittävän usein pysähtyä miettimään em. asioita. Seurauksena voi olla oman ammatti-identiteetin ja työn kokonaiskuvan hämärtyminen, voi olla myös vaikea nähdä omaa paikkaa työyhteisön kokonaisuudessa. Pysähtyminen on siis paikallaan ja yksilötyönohjaus tarjoaa mahdollisuuden pohtia omaa työtä ja työssä toimimista.

Ryhmätyönohjauksessa ryhmä voi koostua saman työpaikan henkilökunnasta, ryhmä voidaan koota myös eri yksiköiden työntekijöistä. Tapauskohtaisesti määritellään onko esimies mukana työnohjauksessa. Ryhmän koko on yleensä 4-8 henkilöä, suuremman ryhmän kohdalla voidaan puhua suurryhmästä ja työnohjaajia voi olla kaksi.



Kuljemmeko samaan suuntaan?
Onko määränpää kaikkien tiedossa?
Ryhmätyönohjauksessa voidaan kysyä esimerkiksi: Miten meillä menee? Mikä on yhteinen tavoitteemme ja millä keinoilla pääsemme tavoitteeseen? Miten kohtelemme toisiamme, kuinka voimme yhdessä kehittää yhdessä tekemistä? Ryhmätyönohjauksessa voidaan tutkia ja kehittää työrooleja, selkeyttää
vastuualueita ja työn tavoitteita. Ryhmätyönohjaus toimii myös ryhmän voimaantumisen, innovoinnin ja asiakastyön laadun kehittämisen paikkana.

Lisäksi tarjolla on johdon työnohjausta ja esimiestyönohjausta, työnohjaus sopii hyvin johtamisen kehittämisen apuvälineeksi.

Työnohjaus on lähtökohtaisesti ennaltaehkäisevää toimintaa, jonka tavoitteena on työn perustehtävän kirkastaminen, laadun varmentaminen ja työntekijän työhyvinvoinnin vahvistaminen. Todellisuus on osoittanut käytännön olevan toinen, monesti työnohjaaja kutsutaan paikalle ongelmien myötä, joskus jo kriisiytyneeseen tilanteeseen. Kriisityönohjaus on oma työmuotonsa, jossa työnohjaaja pyydetään mukaan työyhteisöä kohdanneen kriisin käsittelyyn. Tärkeää on tietää ja tunnistaa milloin työnohjaus on oikea tapa auttaa työyhteisöä, joskus paikallaan voi olla esim. työyhteisösovittelu.

Työnohjaus on luottamuksellista, ohjaustapaamisissa jaettua asioita ei jaeta eteenpäin. Rehellisyys on lähtökohta työskentelylle jokaisen osallistujan määritellessä itse mitä asioita haluaa työnohjauksessa jakaa. Turvallisuus ja keskinäinen luottamus ovat pohja avoimelle kommunikaatiolle, jota voidaan työnohjauksessa tietoisesti harjoitella ja vahvistaa.

Työnohjaus on tavoitteellista toimintaa, tavoitteet määritellään ohjausprosessin alkaessa ja niiden toteutumista seurataan prosessin aikana ja sen päätyttyä. Työnohjauksesta tehdään sopimus, jonka kesto määritellään yhdessä asiakkaan kanssa. Sopimus voidaan tehdä esim. kalenterivuodeksi tai x työnohjaustapaamiskerraksi. Sopimukseen kirjataan käytännön asiat; työnohjaus on säännöllistä, yleensä tavataan kerran kuukaudessa. Yksi tapaaminen kestää yleensä 1-3 tuntia riippuen onko kyseessä yksilö- vai ryhmätyönohjaus. Eri työnohjaajilla on erilaisia toimintatapoja, itselläni esimerkiksi yksilötyönohjauksen kesto on 90 minuuttia ja ryhmätyönohjaus kestää 120-150 minuuttia riippuen ryhmän koosta.

Työnohjauksen historia on kirkon ja psykiatrian kentällä, josta se on levinnyt mm. sote-sektorille. "Vaativaa ihmissuhdetyötä tekevien työntekijöiden purkupaikka" on yksi itselukemani määritelmä. Itse haluan nostaa esille kysymyksen mikä on vaativaa ihmissuhdetyötä? Kuka sanoo kuka tarvitsee ja saa työnohjausta ja kuka ei? Mielestäni työnohjauksella olisi annettavaa monella muullakin toimialalla ja koen jokaisen omasta työstään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneen työntekijän hyötyvän
työnohjauksesta jossain vaiheessa työuraansa. Kutsun ja kannustan siis työtekijöitä taustaorganisaatiota rajaamatta tutustumaan työnohjaukseen - voisiko työnohjaus palvella sinua omassa työarjessasi?

Työnohjaus on alunperin ollut pääasiassa case-ohjausta, asiakas on tuonut työnohjaukseen oman asiakastapauksensa, jota on halunnut käsitellä. Case-työnohjauksen rinnalle on nykyään tullut laaja-alaisempi työnohjaus, asiakastapausten ohella työnohjauksessa tarjotaan yksilölle tai ryhmälle tila, aika ja paikka oman työn tutkimiseen ja kehittämiseen. Itse käytän termiä koulutuksellinen työnohjaus, tavoitteeni on valjastaa oma osaamiseni asiakkaan käyttöön mahdollisimman monipuolisesti.

Itse näen vahvan itsetuntemuksen olevan perusta työlle ja työssä jaksamiselle, mitä paremmin tunnemme itsemme ja osaamme pitää itsestä huolta, sitä vahvempi pohja meillä on tehdä laadukasta työtä. Vahvat tunnetaidot ja oma hyvinvointi varmistavat myös selviämistämme muutoksista ja haasteista, meillä on voimavaroja ja valmiutta toimia alati muuttuvassa työelämässä.

Työnohjaajana teemme jokainen työtä omalla persoonalla. Jokainen työnohjaaja on erilainen, taustakoulutus ja työkokemus eroaa ja lisäksi työnohjaajakoulutuksia on erilaisia. Tärkeää onkin löytää itselle sopiva, oikea työnohjaaja juuri sinulle. Osa asiakkaista haluaa työnohjaajan taustakoulutuksen olevan sama kuin itsellä, joskus kokonaan erilaisesta työmaailmasta tuleva työnohjaaja koetaan parhaaksi vaihtoehdoksi. Tutustumalla eri työnohjaajiin löydät varmasti oikean tyypin itsellesi👍

Istahdetaanko hetkeksi saman pöydän ääreen?
Omassa työnohjaajakoulutuksessani olivat vahvasti mukana tunnetaidot, ne ovat läsnä omassa ohjaustyössäni. Omaa työskentelyäni ohjaavat Kunnioitus, Kohtaaminen, Kokonaisvaltaisuus ja Kokemuksellisuus. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Halutessasi tietää enemmän voimme sopia tutustumisajan, kutsun mielelläni sinut ja työyhteisösi tutustumiskäynnille. Näette samalla Vanhan Niskalan toimitilat ja voimme jutella kasvotusten lisää työelämänne tarpeista ja siitä miten voisin teitä auttaa?

Kommentit

Suositut tekstit