K-keväästä k-kesään

Työnohjaajan tuumauksia ja
katsetta tulevaan
ikuisti keväällä @valokuvaajatina
Kesäloman alkaessa itselle tuli tarve pitää pieni tilannepalaveri. Tässä hetkessä tuntui tärkeältä ns. vetää yhteen kevään kokemuksia ja tsekata missä menen kesällä 2020. Omaan kevääseen on sisältynyt paljon sellaista, mistä on ilo kertoa. Asioihin palaaminen tuo omat kokemukset itselle toisella tapaa näkyväksi, asioita tarkastelee erilaisesta näkökulmasta. Samalla kertaa pääsen kertomaan kuulumisia; some- ja blogihiljaisuudesta huolimatta yrittäjän lienee hyvä säännöllisesti kertoa, että täällä ollaan, hengissä, elossa ja innolla eteenpäin katsoen💛

Meillä on jokaisella oma kokemuksemme kuluneesta keväästä. Poikkeusolosuhteilla on ollut monta puolta, itse rohkenen tunnustaa kevään olleen itselle monella tapaa keväiden kevät. Jossain kohtaa taisin jopa käyttää termiä elämäni kevät, kevätpäiviin sisältyi nimittäin niin paljon iloa ja inspiraatiota - vaikka moni asia meni aivan toisin kuin oli aiemmin suunniteltu. Oman kokemuksen kirjoittaminen tuntuu nyt "sopivammalta", poikkeustilan aikana myönteisten vaikutusten jakaminen tuntui herättävän monessa ihmetystä ja ärsytystäkin, itselle kevät on joka tapauksessa ollut merkittävä opin antaja.

Muutosten ja rajoitusten konkretisoituessa oma toiminta tuntui kevättalvella pysähtyvän. Pystynkö tekemään omaa työtä, miten sitä teen, mikä on järkevää ja mikä liioiteltua varovaisuutta - kysymyksiä pyöri päässä samalla tapaa kuin varmasti jokaisella meistä. Samalla huomasin seuraavani jatkuvasti uutisointia, verkossa kului aivan liian paljon aikaa ja tunnistin muutoksia omassa toimintakyvyssä. Suht nopeasti osasin onneksi pysäyttää tilanteen, istahtaa alas ja laittaa asioita paperille. Sanat silmien edessä konkretoisoivat asiat toisella tapaa. Omien kirjausten myötä sain uutta näkökulmaa, mietinnän myötä syntyi vahva halu toimia toisin. Lupasin itselleni omistaa kevät asioille, joihin pystyn itse vaikuttamaan, ja jotka tuottavat itselle iloa.

Kyseinen paperi ehti kevään aikana jo välistä unohtua, jossain kohtaa se tuli vastaan työpapereiden välissä. Oli kiva huomata monen asian toteutuneen omien ajatusten mukaan. Kaivoin nyt esiin omat muistiinpanot; on ilo nähdä miten oma elämä on tällä hetkellä monella tapaa sitä mitä toivoin sen tämän kevään jälkeen olevan. Pelkkää "ruusuilla tanssimista" kevät ei toki ole ollut, mukaan on sopinut monenlaisia kokemuksia ja vastaan on tullut monia hetkiä, jolloin ei ole ollut helppo seisoa omien ajatusten takana. Huoli töistä ja yrityksen toiminnasta hiipi säännöllisesti mieleen, yhtälailla olen miettinyt tulevaisuutta ja mahdollisen toisen aallon seurauksia. Huoli on ymmärrettävä - ja tärkeää on ollut tunnistaa oma toiminta ja suunnata ajatukset takaisin asioihin, jotka ovat omien vaikutusmahdollisuuksien piirissä. Kyseisiin asoihin satsaaminen on antanut paljon sekä työhön että omaan elämään.

Oman kevään k-kirjaimia ovat olleet  Kirjat, Kirjoittaminen, Kokemukset ja Käsityöt, muutamia esille nostaen. Kevään aikana olen päässyt monella tapaa haastamaan itseä ja omia uskomuksia. Lähden liikkeelle käsitöistä. Nuoruusiän neulontakokemuksia ja keskenjääneitä villapaitoja on seurannut vahva tieto siitä, kuinka minä en osaa tehdä villapaitaa. Islantilaiselle neuleelle, jotka ovat omia suosikkeja, olin hakenut jo tovin tekijää, itsehän en sitä osannut tehdä. Monen mutkan, riittävän monen ei-vastauksen ja rohkaisevien kannusten kera päädyin kevättalvella paikalliseen lankakauppaan  ja lähdin kotiin villapaitalankojen kera - mukanani lupaus tulla kysymään neuvoa jos ohjeen kanssa tulee hankaluuksia, kiitos Tainalle @vallatonvilla!


Sanojen löytäminen kokemukselle tuntuu vaikealta, ilo ja innostus villapaidan tekemisestä ja sen valmistumisesta olivat jotain huikeaa. Oli mielenkiintoista huomata miten uusi asia voi imaista täysin mukaansa, uppouduin lankojen maailmaan, uutisten seuranta ja some jäivät ja puhelimesta oli helppo poistaa sovelluksia, joiden  poistamista olin miettinyt jo pitkään. Ensimmäistä paitaa seurasi toinen, toista kolmas - ja ideat seuraavista malleista ja väreistä kutkuttelevat lomalaista, katsotaan minkä parissa kesäpäiviä vietetään.


Neuloessa on ehtinyt miettiä monenlaista. Omista uskomuksista ja niiden voimasta puhun paljon asiakkaiden kanssa. Villapaitojen myötä on ollut hyvä taas kerran tutkia omia uskomuksia ja väistämättä on herännyt kysymys missä muussakin annan uskomusteni rajata itseä? Uskomusten uudelleenmuotoilu on sana, joka kiehtoo, oivallusten myötä on ollut ilo haastaa itseä ja omia uskomuksia elämän muillakin osa-alueilla.

Mielenkiintoista on ollut myös miettiä omien opintojen yhteyttä käsillä tekemiseen. Aivotutkimus menee eteenpäin vauhdilla, aihealue on kiinnostanut itseä jo pidemmän aikaan. Uusien asioiden opettelu kehittää vahvistaa aivojen hyvinvointia, yhteenasiaan keskittymisen lisätessä niinikään hyvinvointiamme. Ajatuksia ja kysymyksiä on herännyt paljon, tulevaisuus tuo toivottavasti lisäymmärrystä asiaan.

Villapaitojen ohella haluan jakaa sinulle omia kokemuksia etätyöskentelystä. Voin sanoa olleeni etätyöskeptikko - ja nyt tunnistan ja myönnän rajanneeni monta asiaa pois omasta elämästä. Olen antanut omien uskomusten ohjata omaa toimintaa - tutustumatta asioihin kunnolla. Omaan asenteeseen ovat toki vaikuttaneet myös jotkut huonot kokemukset, ne ovat toimineet itselleni omia uskomuksia vahvistavina perusteluina, joiden myötä on ollut entistä suurempi syy kertoa kuinka oma työ perustuu kohtaamiseen. Kohtaaminen on oman työn perusta edelleen, onnekseni näen sille tänä päivänä myös uusia muotoja.

Tässä kohtaa olen kiitollinen kevään mukanaan tuomasta etäilystä, sitä on onnekseni tullut vastaan joka puolelta. Poikkeustilanteen jatkuessa altistusta etätoiminnalle tuli monessa muodossa, ja  itselle tuli vähitellen olo, että ehkä asiaan on kannattaa tutustua - omaa asennetta kannattanee ainakin tutkia, olinhan onnistunut tekemään myös villapaidan, joka oli aiemmin aivan mahdoton ajatus😉

Oman asenteen tarkasteleminen olikin tärkeää. Asian äärelle pysähtyessä moni asia tuntui tapahtuvan oikeaan aikaan. Oman tutkimusmatkan tueksi löytyi opintoja, samaan aikaan onnistuneet kokemukset etätyöskentelystä herättivät lisää kysymyksiä. Kiinnostus aihepiiriä kohtaan lisääntyi, etätyön ohella etäopiskelu on löytänyt uudenlaista sisältöä, mukava oli myös päästä jatkamaan omia harrastuksia etäohjausten muodossa. Verkkovälitteisyydestä alkoi löytyä koko ajan enemmän mielenkiintoista ja itselle nauraen oli kiva tunnistaa oma innostus asiaan, joka on ollut pitkään ei-listalle kuuluva. Ehkä tuttua sanontaa, jonka mukaan vanha koira ei opi uusia temppuja voi ja kannattaa kyseenalaistaa?

Etäkokemuksiin liittyen haluan nostaa esille yhden kurssin, jonka anti on ollut kevään aikana merkittävä. Olen opiskellut muutama vuosi sitten Voimauttavaa valokuvausta, jonka työotteessa kohtaaminen on keskiössä. Työmuodon kehittäjä Miina Savolainen järjesti keväällä peruskoulutuksen käyneille verkkokoulutuksen, Lähellä Etänä -kurssilla tutkimme eri alojen ammattilaisten kanssa työmuodon toteuttamista etänä. Kurssi oli uskomaton kokemus, viiden viikon aikana tapahtui paljon - ja tunnistin omasta toiminnasta asioita, joita on ollut hyvä pohtia vielä kurssin jälkeenkin. Kiitos @miinasavolainen ja upeat kurssikaverit!

Kevät toi paljon muutoksia omaan työkalenteriin - ja antoi samalla lisää aikaa kirjoille ja kirjoittamiselle. Tunnistin oman innostuksen ja uppoutumisen opiskelun maailman jo kehittämistöitä kirjoittaessa. Oli mielenkiintoista huomata kuinka kiinnostus asiaan piti koneella ja kirjojen ääressä, joidenkin aiempien opintojen aikaiset sijaistoiminnot kaappien siivouksen tai muun yhtä oleellisen muodossa eivät tulleet nyt mieleenkään. Yhtä lailla mielenkiintoista on ollut kesän myötä havainnoida omaa itseä ja opintojen maailmaan tehdyn syväsukelluksen seurauksia. Omat kehittämistyöt kytkeytyivät vahvasti oman työn kehittämiseen, töiden kirjoittaminen ja niiden esittely toi kokemuksen paljaana olosta. Vahvoja tunteita, joita on ollut tärkeä käydä läpi. Omat pohdintansa ovat seuranneet opintojen päättymisestä, ilon ja onnistumisen kokemusta on seurannut tietynlainen tyhjyys. Olen jossain kuullut puhuttavan leirikoulukrapulasta, ehkä itsellä on ollut opiskelukrapulaa, tietyn prosessin päättyminen herättää onnen ohella haikeutta.

Työnohjaukseen ja koulutukseen liittyen nyt on joka tapauksessa ilo kertoa Psykoterapeuttiset valmiudet -opintokokonaisuuden olevan valmis. Itselläni on ollut jo pidemmän aikaa halu vahvistaa ihmismielen toiminnan ymmärrystä, kesäkuussa päätökseen saatu opintokokonaisuus antoi paljon eväitä omaan työhön. Opiskelu jatkuu syksyn tullen, kuulet lisää uusista opinnoista myöhemmin.

Kaiken kerrotun ohella kevään aikana on ollut ilo tehdä omaa työtä - etänä ja kesän myötä yhä enemmän myös livenä, kiitos kaikille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille yhteisistä hetkistä!

Tässä hetkessä voin sanoa kevättalvella tehdyn päätöksen toteutuneen, kevät on sisältänyt paljon iloa tuovia asioita. Kevään kokemusten ja kesäloman aloittavan tilannekatsauksen myötä on hyvä suunnata kohti lomaviikkoja. Uudelle paperille on tehty uusia muistiinpanoja ja lupauksia itselle. K-kesälle on mielessä monta k-sanaa, kesäkuu tarjosi jo arjen oheen monta ihanaa asiaa, heinäkuun loman luotan tuovan omaan elämään juuri ne oikeat asiat.

Tilannekatsausta tehdessä ajatukset hiipivät jo tulevaan syksyyn, jota odotan innolla. Menossa ja tulossa on monta asiaa, joista kerroin mielelläni myöhemmin lisää. Yksi näkyvä muutos tulevat olemaan uudet kotisivut, loman jälkeen on ilo päästä työstämään sivuja yhdessä paikallisen ammattilaisen kanssa, kiitos Saijalla @digijuulia tähänastisesta yhteistyöstä!

Oman työn kehittäminen jatkuu monella tapaa, ensin kuitenkin on vuorossa kesäloma, syksyn kuviot saavat hetken työstyä metsäpoluilla, laiturilla, auringossa, sateessa, telttaöissä, retkillä ja...

Ihanaa kesää sinulle, ollaan yhteydessä syksyn tullen!

Paljaana - tulva-aika tarjosi näkymiä, joita normaalisti emme näe.
Poikkeuskevät tarjosi samalla tapaa jotain ainutkertaista 💚

Kommentit

Suositut tekstit